Het jaar 2020 is nog niet op de helft en het is er al een voor in de geschiedenisboeken. Van bosbranden in Australië, naar een dreiging op een derde wereldoorlog en van corona naar strijden voor gelijkheid en weer terug.

Niet alleen het nieuws staat op zijn kop, maar sinds de eerste maatregelen in maart staat ook heel Nederland ondersteboven. Grote evenementen en de horeca zijn als eerst de klos. Daarna volgen onder andere scholen, kinderdagverblijven en contactberoepen.

De werkloosheid neemt toe. In april 2020 waren er 314 duizend werklozen in Nederland. Dit komt neer op 3,4 procent van de beroepsbevolking. In maart en februari was dit 2,9 procent. Bedrijven zijn bang om failliet te gaan. Maar liefst 56% van de kleine bedrijven vreest voor hun voortbestaan als de corona crisis langer dan een half jaar duurt. Aan de keerzijde werken ruim 1,2 miljoen mensen in de zorg zichzelf kapot. Niemand zijn leven is meer zoals die was aan het begin van dit jaar.

Vanaf mei versoepelen de regels langzaam in Nederland en per 1 juni gaan zelfs de terrassen weer open. Het leven is nog lang niet zoals het was, maar we kunnen weer naar familie toe en we mogen met het lekkere weer naar buiten.

Ondertussen komt er weer ander nieuws overgewaaid naar Nederland. In de VS is op 25 mei 2020 George Floyd omgekomen, nadat een agent voor ruim 8 minuten met zijn knie druk uitoefende op de keel van George. Vervolgens ontstaat de Black Lives Matter Movement. Een strijd voor gelijkheid. Talloze mensen komen op voor de rechten van zwarte mensen door zichzelf uit te spreken, te doneren, andere te informeren en door te demonstreren tegen politie brutaliteit. De demonstraties blijven niet in de VS. Over heel de wereld komen mensen bij elkaar om te demonstreren tegen (systematische) racisme. Op 1 juni vindt de eerste demonstratie in Nederland, Amsterdam plaats.

De wereld staat op zijn kop en er kan veel negativiteit zijn op het nieuws en in de kranten. Toch is het ook belangrijk om te kijken naar wat het voor positiefs brengt. Door de coronacrisis ga je anders kijken naar het leven. “Je weet pas wat je mist, als het er niet meer is”. Wat is het fijn dat we elkaar weer mogen zien en dat we lekker naar buiten mogen.

Ook de Black Lives Matter Movement zorgt voor veel onrust en discussie over de hele wereld. Maar die onrust en discussies zijn nodig. Opstand is nodig om aandacht te krijgen op het feit dat er nog steeds racisme is en om uiteindelijk een systematische veranderingen teweeg te brengen.

Toch hoop ik dat de wereld het laatste half jaar in wat rustigere vaarwateren komt en dat er weer wat meer ruimte komt voor positiviteit. Tot dan, zoeken we de positiviteit zelf wel op.

“Life isn’t about waiting for the storm to pass. It’s learning to dance in the rain.”

Menu