Het hele jaar door kijk ik uit naar mijn vakanties. Het ontdekken van nieuwe landen is misschien wel mijn favoriete bezigheid.  Ik zorg er dan ook elk jaar voor dat ik een aantal reizen heb gepland waar ik naar uit kan kijken. Ook in 2020 had ik verschillende reizen gepland, maar helaas zijn deze ook weer geannuleerd. Door corona is dit het eerste jaar waarin ik geen buitenland reis heb gemaakt of ga maken. Ik heb dan ook niks om naar uit te kijken, maar ik heb gelukkig genoeg reizen om naar terug te kijken. In deze blog wil ik jullie vertellen over de een van de bijzonderste reizen die ik gemaakt heb, namelijk mijn buitenlandstudie.

“Life begins at the end of your comfort zone”

De beslissing om naar het buitenland te gaan heb ik in één week gemaakt. Ik ben iemand die houdt van structuur en veiligheid. Hoe graag ik ook van reizen hou, ik had er niet eens over nagedacht om in mijn derde jaar naar het buitenland te gaan. Dit was iets wat zo ver buiten mijn comfort zone lag, dat ik het niet eens als een optie zag. Dit veranderde toen ik hoorde dat mijn beste vriendin zich had aangemeld voor een study abroad. Mijn beste vriendin en ik lijken enorm op elkaar qua persoonlijkheid en levensstijl. Ik dacht: Als zij het aandurft, dan kan ik het misschien ook wel aan. Maar ik had nog maar één week om mij aan te melden…. Toen ik het idee aan mijn familie vertelde, reageerde zij allemaal enorm enthousiast. “Dat moet je zeker doen! Het zal goed voor je zijn!” Door het enthousiasme en vertrouwen van mijn omgeving durfde ik om uit mijn comfort zone te stappen en twee dagen later meldde ik mij aan.

“Not all those who wander are lost”

Een paar maanden later vertrok ik naar Hull, Engeland om daar zes maanden aan de University of Hull te studeren. In dit half jaartje heb ik zoveel meegemaakt en geleerd. Ik wil graag de drie belangrijkste lessen met jullie delen.

Je staat er nooit alleen voor

De eerste dag in Hull was enorm overweldigend. Je komt in een nieuwe omgeving terecht en krijgt enorm veel informatie. Ik weet nog goed dat ik de eerste avond huilend in mijn studentenkamer lag. “Waar ben ik toch aan begonnen?!” Gelukkig was de spanning er snel vanaf. In de eerste week leerde ik allemaal buitenlandse studenten kennen die net als mij aan dit avontuur begonnen waren. We waren allemaal nieuw en hadden hierdoor al snel een hechte, diverse groep. Samen hebben wij alle obstakels getackeld en hebben we een geweldige tijd gehad.

Je kan meer dan je denkt

Zoals ik al benoemde, houdt ik van structuur en veiligheid. Ik doe liever geen dingen, waarvan ik niet weet of ik het kan. Maar door juist in het diepe te springen, weet je pas hoe goed je eigenlijk kan zwemmen. Door de buitenland studie ben ik enorm zelfstandig geworden. In Hull leefde ik voor het eerst op mezelf. Ik moest ALLES zelf regelen en ging mij gemakkelijker af dan ik dacht. Als ik terug denk dan denk ik trots: dat heb ik toch allemaal maar gedaan. Ik weet nu van mezelf dat ik meer kan dan ik denk en durf ook makkelijker nieuwe uitdagingen aan, omdat ik meer vertrouwen in mezelf heb gekregen.

Leef in het moment

Iets wat ik uit mijn buitenland studie mee heb genomen naar huis, is om meer te genieten van het leven. Als je altijd bezig bent met doelen, werk en de toekomst, wanneer ben je dan bezig met leven? Ik ben maar zes maanden in Engeland geweest, maar ik heb in deze korte tijd zoveel gedaan! Ik heb de grote steden van Engeland bezocht, de mooie natuur aan de kust ontdekt, Wicked gezien op de West End, de Houses of Parliament in London bezocht, naar Schotland geweest, het uitgaansleven herontdekt en zoveel nieuwe herinneringen gemaakt. Ik heb mezelf dan ook beloofd om in Nederland meer plaatsen te ontdekken en dingen te ondernemen. Helaas staat in deze corona-tijd alles even stil. Gelukkig heb ik al veel mooie reizen gehad waar ik op terug kan kijken. Nu is het wachten op het volgende avontuur…

 

Menu